Összhangban az Univerzummal

Összhangban az Univerzummal

FlyLady - Avagy hogyan listázz művészi szinten?

2020. augusztus 18. - Isti82

A mai cikkem egy kis folytatása lesz a múltkori FlyLady programos bejegyzésemnek, amiben részletesen kifejtettem, hogy nekem miben okozott nehézséget a program, és, hogy ezt a problémát hogyan hidaltam át, majd emeltem művészi szintre. Ma a háztartási listavezetés és feladatkezelés lesz a téma, mert ahogy számomra ez problémát okozott annak idején, nyilván akad rajtam kívül más is, akinél ugyanez a helyzet.

Aki még nem foglalkozott ezzel a témával, annak ahhoz, hogy megértse, hogy miről van szó, egy kis visszatekintésre lesz szüksége. A magyar FlyLady programot Farkas Lívia tolmácsolásában itt, az én, témával kapcsolatos bejegyzésemet pedig itt találod. Ezek segítségével mindent érteni fogsz!

blog_53.jpg

Az elrontható listázás

Ahogy a múltkori cikkemben említettem, a FlyLady program különböző csoportokba osztályozza a háztartási feladatokat, amit egy listán vezet, majd az elvégzett feladatokat kipipálja/kihúzza. Azt is írtam, hogy ez nekem azért okozott problémát, mert amikor elfoglaltabb voltam, és nem értem a végére esetleg több egymást követő héten se, volt, hogy tartósan kimaradtak dolgok. Ezek leginkább zónafeladatok voltak, de azért a heti listánál se ritka, hogy egykét dolog csúszik. Jelen cikkemben a saját, heti feladatlistámon magyarázom el példaként, hogy ezeket a feladatsorokat hogyan kell profin kezelni.

Az alábbi képeken különböző restanciás szituációkban magyarázom el, hogy ennél a programnál hogyan tudsz lépést tartani akkor is a lakás minden egyes pontjával, ha nincs napi 4-5 órád takarítani, esetleg néha be-becsúszik egy-egy tévénézős lusta délután...

elso_kep.jpg

Az első példa szerint a heti feladatok listáján amiért elfoglalt voltál, csak a portalanítással, a porszívózással, a felmosással, és a fürdőszobai polcokkal végeztél. Eközben elérkezett a péntek, és mivel a FlyLady programban csak hétfőtől-péntekig takarítunk, a héten már nincs több tennivalód.

blog_3_4.jpg

Elérkezett a következő hétfő, így folytathatod a munkát. Ne nullázd le a feladatsort, és ne kezdd el az elejétől, hanem haladj tovább. Amiket most, ezen a héten végzel el, azokat jelöld meg színnel is, hogy ne keveredjenek össze a múlt heti feladatokkal. Ahogy a képen látható, ennek az a funkciója, hogy amint az összes feladattal végeztél, tudd azt, hogy mik voltak azok, amik legutóbb lettek megcsinálva. A színnel nem jelölt áthúzásokat most, hogy már teljes a lista, eltávolíthatod, mert azok a múlt héten lettek elvégezve, de a színes részekről azonban ne vedd le, hiszen az még az aktuális héthez tartozik, és nincs szükség arra, hogy a folytatásban még egyszer ajtót törölj, csempét sikálj, vagy ágyneműt húzz. Mivel még csak hét közepe van, folytatjuk a munkát péntekig.

javitas.jpg

A képen jól látható, hogy az előzőekben leírtak következtében már csak a frissen elvégzett feladatok vannak áthúzva a listán, a folytatásban innen haladhatsz tovább az eddigiek szerint. Ha a péntekkel lezárult a heted, de a feladatsorod nem teljes, letörölheted a színt, ahogy eddig is tettük.

most.jpg

A képen azt az állapotot látod, amikor a megkezdett héten már csak egy elmaradt feladat van, és amikor ezzel is elkészültél, azt színnel megjelölve áthúzod, majd – mivel teljes a listád – a színezett (vagyis az eheti elvégzett) tennivalón kívül mindent áthúzást letörölsz.

blog_9_1.jpg

A héten nagyon sok időd, és energiád volt, így az összes tennivalóval végeztél, mire eljött a péntek. Mivel minden feladatot a héten csináltál meg, így a teljes lista egyszerre kihúzott, és színnel is jelölt, de amiért most az összes munka ki lett végezve hétvégéig, nem csak a színt, de a kihúzásokat is eltüntetjük pénteken, így hétfőn egy teljesen tiszta listával tudsz indulni.

Egy kis kiegészítés

Egyáltalán semmilyen tragédia nem történik még akkor se, ha soha nincs hétvégére teljesen elvégzett feladatsorod, hiszen ahogy láthattad is, olyankor se marad ki semmi, ha nem végzel. Pont emiatt van az, hogy nem kell megszakítanod magad, nem kell erőlködnöd, ha fáradt vagy, bátran mondhatod azt, hogy ma nem csinálok semmit, hiszen az elmulasztott feladatok is sorra fognak kerülni anélkül, hogy bedarálna a háztartás. A zónalisták természetesen ugyanígy működnek.

Összefoglaló

A színezés funkciója ahogy írtam is, mindössze annyi, hogy a múlt heti feladatokat elkülönítse az eheti tennivalóktól. Ez egy heti lista esetében nem feltétlenül tűnik szükségesnek, de egy zónalistánál, ahol előfordulhat akár húsz feladat is, és ráadásul nem is feltétlenül sorrendben haladsz (ami a heti lista esetében se törvényszerű), nagy segítség tud lenni, hogy nem kell azon töprengened, hogy mit mikor csináltál. A hét végeztével - ezt szintén írtam, de szeretnék ráerősíteni – ha csak nincs teljesen befejezett feladatsorod, a színt le kell törölni, hiszen az csak az aktuális heti tennivalókra vonatkozik, vagyis a most lezárt hét jövő hétfőn már múlt hét lesz. A múlt- és az eheti feladatokat azért szükséges elkülöníteni, mert ha a múlt héten megcsináltál a listáról négyet, most hétfőn pedig hármat, akkor ha az egész feladatsort letörölnéd, az is le lenne törölve, amit ezen a héten már elvégeztél.

Végezetül…

Ha csatlakoznál a Facebook csoportomhoz, akkor azt itt tudod megtenni, szeretettel várlak ott is! Ha tetszik az oldal, és a cikkeim, oszd meg a barátaiddal, ismerőseiddel, és ne felejts el lájkolni! Köszönöm!

Te a rendszerbe foglalt házimunkát, vagy inkább improvizálva elvégzettet szereted jobban? Mi a véleményed a tervezésről általában?

A bejegyzés trackback címe:

https://osszhangbanazuniverzummal.blog.hu/api/trackback/id/tr1416167116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása