Összhangban az Univerzummal

Összhangban az Univerzummal

Gyökér vs. gyümölcs és a 10-10-10 módszer a könnyebb döntésekért

2020. szeptember 05. - Isti82

Nem minden esetben jó dolog a jelenben az, ami hosszútávon jó irányba viszi az életünket, de ugyanez visszafelé is igaz. Nem mindig hasznos, ami ebben a pillanatban jó ötletnek tűnik. A mai cikkemben a rövid, és a hosszútávú gondolkodásról lesz szó.

blog_65.jpg  

Gyökér vs. gyümölcs

T. Harv Eker nagy sikerű könyvében, A milliomos elme titkaiban az ok-okozati összefüggéseket a gyümölcsfa gyökeréhez és terméséhez hasonlítja a szerző. Leírása alapján a fa gyökere az ok, a gyümölcse az okozat. Ha nem finom a gyümölcs, akkor soha nem azzal van a baj, hanem a gyökérrel, és a gondozásával. Ha a gyökér megfelelően alapos ellátást kap, a fa termésének is kifogástalanul finomnak kell lennie. Mivel ok-okozatok által vezérelt világban élünk, érdemes ezt a szemléletmódot elsajátítani.

Jó példa a fent említett gondolatra ha mondjuk tanulsz, és nem megfelelőek a jegyeid az iskolában, akkor soha nem az osztályzatok azok, amikre több figyelmet kell fordítanod a folytatásban, hanem a fa gyökerére, vagyis az alapos felkészülésre, az igényes, és módszeres tanulásra. Ha ezek adottak, akkor automatikusan hozzák magukkal a jó jegyeket.

Rövid vs. hosszútávú gondolkodás

Suzy Welch 10-10-10 című könyve szintén hasznos segítőtársad lehet a fontos döntési helyzetekben. Módszerének lényege abban áll, hogy ha választási helyzet elé kerülsz, akkor írd le egy papírra azt, hogy az adott döntésed milyen következményeket vonna maga után tíz perc, tíz hónap, és tíz év múlva. Ezeket az időtávokat természetesen nem kell szó szerint venni, ehelyett arra mutatnak rá, hogy ha egy adott módon teszed le egy folytatási irány mellett a voksod, akkor az mivel jár a jelenben, a középtávú, és a távoli jövőben. Azért javasolt a módszer használata, mert ami ebben a percben kényelmes megoldásnak tűnik, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanilyen kényelmes része lesz az életednek mondjuk egy év múlva, de ugyanakkor egy jelen helyzetben rossz dolog savanyú és zöld gyümölcse is finommá érhet idővel.

img_20200904_200535.jpg

Problémamegoldás

Problémája minden embernek van, bármennyire is igyekszik – jó, emberi szokáshoz híven – rózsaszínre festeni az életét a külvilág felé. A hatékony problémamegoldás az objektivitás, a mérlegelés, és a lehetséges következmények figyelembevételének alappillérein nyugszik. Ha rendszeresen olvasod a cikkeimet, akkor valószínűleg már láttad azt is, amelyik arról szól, hogy hogyan tudsz hatékonyan elé menni a megoldandó feladataidnak. Amennyiben ez kimaradt itt tudod elolvasni.

Ha egy megoldásra váró helyzet áll elő, sokszor már az is megmutatja a helyes utat, ha a gyökér vs. gyümölcs példát húzod rá a szituációra. Nagyon sokszor összehasonlíthatatlanul könnyebb elmenni egy pozitív, konstruktív irányba pusztán ezzel is, de mi van akkor, ha adott egy potenciális „útvonal”, aminek nem tudod a folytatását? Ilyenkor könnyedén fel tudod boncolni a választásodat oly módon, hogy a fent említett módszer szerint különböző megvilágításba helyezed a különböző idősíkok reflektorai által.

Hízás vs. fogyás az ok-okozati összefüggések tükrében

Apám nem is olyan régen életmódot váltott, ugyanis idővel rajta is fogtak a kilók. Nagyon szépen fogy, dicséretes, ahogyan kitart a módszere mellett, ami abból áll, hogy a napi szénhidrátbevitelét három darab zsemlében maximalizálja, ha ebédre mégis tészta vagy rizs lenne, abból nagyjából egy maroknyi mennyiséget fogyaszt el, és annál az étkezésnél már nincs zsemle se. Emellett húst, zöldségeket eszik mennyiségi megkötés nélkül, hiszen abban szinte semennyi szénhidrát nincs. Büszke vagyok rá, és a kitartására, nagyon motiváló hetente látni, hogy az egész ember egyre kisebb és kisebb darab.

Persze rendszeresen méredzkedik, és ahogyan egy életmódváltó se kerülheti el a stagnálási szüneteket, így ez őt is utolérte. Én annak idején nagyon sikeresen egy laza év alatt lefogytam 26 kilót, emiatt nagyon komoly gyakorlati tapasztalataim vannak arról, hogy mi minden „jöhet szembe” akkor, ha az ember változtat az életmódján. Mondtam neki, hogy szerintem teljesen felesleges méredzkedni, ugyanis ha helyesen eszik, akkor kikerülhetetlenül meg fog jelenni az ideális testsúly ugyanolyan módon, mint ahogyan ha valaki összevissza zabál, anélkül fog elhízni, hogy az lesné, hogy feljebb ugrott-e már a mérleg nyelve az elmúlt hét óta.

blog_66.jpg

Ez természetesen a szubjektív magánvéleményem, amit nem kell követni, de életmódváltásnál mindig csak akkor mérem magam, ha már legalább három-négy lyukkal arrébb tudom húzni az övet. A folyamatos ellenőrizgetéstől viszont befeszülök, szóval én így szoktam. Itt nem megyek bele olyanokba, mint egykét okoskodó ismerősöm, aki köti az ebet a karóhoz, hogy márpedig naponta kell mérlegre állni, csak azért, mert ő ezt teszi. Én azt mondom, hogy így is, úgy is lehet, mindenki csinálja azt, amit jónak lát…!

Bár ez nagyobb kitérő lett ebbe az irányba, mint terveztem, nem dietetikai tanácsadásnak szántam, mindössze ezen a példán keresztül is szerettem volna rávilágítani az ok-okozati, ha úgy tetszik gyökér vs. gyümölcs összefüggésekre az említett területen.

Végezetül…

Ha csatlakoznál a Facebook csoportomhoz, akkor azt itt tudod megtenni, szeretettel várlak ott is! Ha tetszik az oldal, és a cikkeim, oszd meg a barátaiddal, ismerőseiddel, és ne felejts el lájkolni! Köszönöm!

Ha dönteni kell, akkor te inkább a spontán, gyors választások híve vagy, esetleg szereted jobban átgondolni a választásodat? Be szokott válni?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://osszhangbanazuniverzummal.blog.hu/api/trackback/id/tr10016190448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása